KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI – DIMNJAK KOLAČIĆ

21:28



Ako ga još niste probali znajte da je hrskav i sladak, a dominantan ukus zavisi od toga u šta ste ga uvaljali. Ljepši je vruć, ali i hladan se odlično slaže uz kafu i čaj, mlijeko ili kakao.
KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI5
Tijesto:
– 250 mililitara mlakog mlijeka,
– 50 grama šećera,
– 20 grama kvasca,
– jedno jaje,
– 500 grama istopljenog maslaca,
– 500 grama brašna.
Glazuru:
– 250 grama istopljenog maslaca,
– 20 grama šećera.
Priprema:
Svjež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste.
KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI1
U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umijesite i pustite da naraste oko sat vremena. Napravite dugačke trake od tijesta.
KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI3 KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI4
Drveni cilindar, na koji ćete zamotati testo, najpre premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite tijesto oko njega, a potom kao da je reč o oklagiji, valjajte cilindar sa tijestom po stolu kako bi se trake spojile.Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.
Kolač možete da pečete u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrtjeti cilindar kako bi se tijesto ravnomerno ispeklo.
Tokom pečenja tijesto premažite šećerom i puterom.
Kolač je gotov kada dobije svijetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga u mješavinu sitno sjeckanih i mljevenih oraha ili badema, lješnika…
Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši.  To je sve i onda možete početi sa uživanjem …. Prijatno !
KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI5KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI-
Izvor: mondo.rs

You Might Also Like

0 komentari