Tradicionalni recept koji će se svidjeti svim generacijama: MAKOVNJAČA I ORAHNJAČA!
21:29
Sastojci
TIJESTO:
TIJESTO:
- 1kg brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice šećera
- 1 kocka sviježeg kvasca
- 3 žlice ulja
- mlijeko po potrebi
- 2 žlice vrhnja (po želji)
FIL:
Orahnjača:
Orahnjača:
- orasi (mljeveni)
- šećer (po želji)
- 1 vanilin šećer
- 300g suhih grožđica (po želji namočiti ih u rumu)
Makovnjača:
- mak
- šećer
- 2 vanilin šećera
ZA PREMAZIVANJE:
- ulje
Priprema
DIZANO TIJESTO: U zdjeli pomiješati brašno , sol , šećer te dodati kocku sviježeg kvasca. Potom dodati ulje i mlijeka toliko da zamjesite tijesto mekano tijesto , po želji dodati 2 žlice vrhnja. Tijesto dobro izraditi tako da se na njemu počnu nazirati mjehurići zraka.
Tijesto ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi i tada ga prebacite na ravnu podlogu (najbolje bi bilo na neki veliki stol) ispod koje ste stavili neku tkaninu (osobno koristim domaće platno jer se tako tijesto neće lijepiti i pucati) koju prethodno pobrašnite. Tiijesto malčice razvaljajte i ostavite još pola sata da miruje. Kada je tijesto završilo s mirovanjem . Razvaljajte ga na debljinu od 0,5cm i filajte.
FIL: Na razvaljano tijesto staviti fil koji ste napravili tako da sete pomiješali orahe ili mak s šećerom i vanilin šećerom i time premažite tijesto i po želji dodajte sušene grožđice.
PEČENJE: Sve zarolajte u štrucu(meni od jedne mjere tijesta ispadne dovoljno za makovnjaču i orehnjaču ) i stavite štruce u lim za pečenje kojega ste nauljili. Premažite štruce uljem i stavite peći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 1 sat. Kad su gotove premažite ih uljem i gotovo.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari