Tradicionalni recept koji će se svidjeti svim generacijama: MAKOVNJAČA I ORAHNJAČA!

21:29



Sastojci 
TIJESTO:
  •     1kg brašna
  •     1 žličica soli
  •     2 žličice šećera
  •     1 kocka sviježeg kvasca
  •     3 žlice ulja
  •     mlijeko po potrebi
  •     2 žlice vrhnja (po želji)
FIL:
Orahnjača:
  •     orasi (mljeveni)
  •     šećer (po želji)
  •     1 vanilin šećer
  •     300g suhih grožđica (po želji namočiti ih u rumu)
Makovnjača:
  •     mak
  •     šećer
  •     2 vanilin šećera
ZA PREMAZIVANJE:
  •     ulje
Priprema
DIZANO TIJESTO: U zdjeli pomiješati brašno , sol , šećer te dodati kocku sviježeg kvasca.  Potom dodati ulje i mlijeka toliko da zamjesite tijesto mekano tijesto , po želji dodati 2 žlice vrhnja.  Tijesto dobro izraditi tako da se na njemu počnu nazirati mjehurići zraka.
Tijesto ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi i tada ga prebacite na ravnu podlogu (najbolje bi bilo na neki veliki stol) ispod koje ste stavili neku tkaninu (osobno koristim domaće platno jer se tako tijesto neće lijepiti i pucati) koju prethodno pobrašnite. Tiijesto malčice razvaljajte i ostavite još pola sata da miruje. Kada je tijesto završilo s mirovanjem . Razvaljajte ga  na debljinu od 0,5cm i filajte.
FIL: Na razvaljano tijesto  staviti fil koji ste napravili tako da sete pomiješali orahe ili mak s šećerom i vanilin šećerom i time premažite tijesto i po želji dodajte sušene grožđice.
PEČENJE: Sve zarolajte u štrucu(meni od jedne mjere tijesta ispadne dovoljno za makovnjaču i orehnjaču ) i stavite štruce u lim za pečenje kojega ste nauljili. Premažite štruce uljem i  stavite peći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 1 sat. Kad su gotove premažite ih uljem i gotovo.
Izvor: coolinarika.com

You Might Also Like

0 komentari