Recept: ‘Slatka’ pileća marinada, brzo, sočno i ukusno!

21:56



Pileće meso je jako popularno u našoj zemlji; možda najkonzumiraniji komad su prsa ili fileti, ali sve je veća potražnja za (što se nas tiče) i ukusnijim dijelom mesa, a to je karabatak. U mnogim mesnicama u marketima imate opciju da uzmete komad karabatka očišćenog od kosti i kožice i nešto je jeftiniji od fileta. Ali, ovo ili ono meso, imamo za vas jednu super i slatku marinadu. Evo šta trebate:

Sastojci:

pola šolje mlijeka
kašika masnog kajmaka
pola kašike meda
kašika blagog ajvara (može i ljutog, ali će ga med i mlijeko ublažiti)
kašičica slatke paprike
biber i sol po potrebi (s tim da posoliti treba nešto više nego inače, zbog ostalih slatkih sastojaka)
kašičica vegete
kriška suhog mesa (može i bez)
3 glavice luka
2 kašike ulja

Priprema:

Isjeći luk i meso na manje komadiće, po želji. Međutim, što su manji komadići piletine, to bolje jer će bolje upiti arome i sokove marinade. Istresti ih i plastičnu zatvorenu posudicu. Dodati so, biber, vegetu i papriku, zatim dodati ulje i sve promiješati. Dodati ajvar, mlijeko, kajmak. Krišku suhog mesa isjeći na što sitnije komade i ubaciti u smjesu. Sve dobro promiješati i ostaviti minimalno 8 sati u frižideru. Ova smjesa je dovoljna za oko 300g pilećeg mesa. Dobićete nešto više od pola kilograma mixa. Sve pržite na malo ulja u zatvorenoj tavi i na laganoj vatri, oko 5-7 minuta, pomalo miješajući. Možete servirati sa krompirom ili povrćem. Uživajte!

You Might Also Like

0 komentari