ZNATE LI KOJA BILJKA POMAZE TRUDNICAMA???

21:29


Grčko sjeme je veoma cijenjena biljka među ženama. Povoljno utiče na maternicu, konzumira se nekoliko dana prije porođaja jer podstiče kontrakcije. Smiruje bebe i snadbijeva ih gvožđem.
Biljka grčko sjeme je neizostavni dio kućne apoteke kod žena, još od starog Egipta. Zovu je i božja travica, kozji rog, roženjača. Danas se izuzetno proučava jer dokazano utiče na stvaranje majčinog mlijeka.
Njeno prolaktacijsko dejstvo nije do kraja razjašnjeno, zbog izuzetnog sadržaja fitoestrogenskih i saponinskih jedinjenja djeluje kao prirodni oksitocin. Ovaj sastojak igra ključnu ulogu u stvaranju i oslobađanju mlijeka. Stvaranje mlijeka intenzivirano je i zbog zavidnih količina esencijalnih masnih kiselina. Saponini utiču da se stvori veći prostor u žlezdanom tkivu dojke za dodatne količine mlijeka.
Pobornici tradicionalne medicine tvrde da konzumiranje grčkog sjemena kod žena može uticati na rast grudi, baš zbog fitoestrogena. Zbog povoljnog djelovanja na matericu treba je konzumirati nekoliko dana prije porođaja jer podstiče kontrakcije i olakšava čin rađanja.
Sjeme božje travice ima izuzetno veliku nutritivnu vrijednost, jer sadrži pravo bogatstvo proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Obavezan je sastojak karija i drugih začinskih mješavina, posebno popularnih u Indiji i zemljama Srednjeg istoka. Ljekovita je zbog specifičnih jedinjenja kolina, trigonelin diosgenina, jamogenina, tigogenina i neotigogenina. Sadrži i dragocjene minerale bakar, gvožđe, magnezijum i mangan. Svi ovi navedeni sastojci djeluju smirujuće na bebu koja sisa, snadbijevaju je vrlo važnim gvožđem i pomažu da lakše dobiju na težini. Djeluje povoljno i na muškarce jačajući seksualnu moć.
Najčešće se konzumira u vidu čaja, koji se spravlja tako, što se 2 kašičice sjemenki stave u 2dl hladne vode. Sadržaj se prokuha, a onda ostavi da odstoji poklopljen 20 minuta uz povremeno miješanje. Potom se čaj procjedi i pije lagano u malim gutljajima. Djelotvoran je za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla i respiratornih organa. Takođe, grije tijelo i stimuliše metabolizam jetre i bubrega.
Djelotvornost grčkog sjemena se ispoljava i kod dijabetesa, jer uspostavlja ravnotežu šećera u krvi zahvaljujući karakterističnoj aminokiselini 4- hidroksil- izoleucin, koja kontroliše lučenje insulina. Istovjetni učinak postiže i u snižavanju holesterola u krvi. Pojedina istraživanja potvrđuju da je dovoljno desetak dana uzimanja 50g piskavice dnevno, u vidu samljevenog praha, da bi se holesterol i šećer snizili za trećinu.
Osim holesterola smanjuje i nivo masnoća u krvi, sprečava nastanak ateroskleroze i stvrdnjavanje arterija, pa samim tim čuva cio kardiovaskularni sistem. U ove svrhe, dnevno, za isti vremenski period, treba uzimati najviše 20g sjemena.
OBLOGE I PRAH
Obloge
Piskavica je veoma djelotvorna u vidu obloga dobijenih od čaja. Koristi se kod lječenja gihta, teških čireva na koži, fistula, gnojenja kostiju i otvorenih rana na nogama. Ovako spremljene obloge na zdravoj koži uklanjaju svaku vrstu nečistoća, čineći je ljepšom i mlađom.
Prah
Samljeveno grčko sjeme poboljšava varenje. Da bi se dobio željeni efekat treba uzimati pola kašičice 2 puta dnevno. A popijena cijela kašičica samljevenog praha sa vodom, 3 puta dnevno prije jela, jača organizam u cjelosti. Samljevene sjemenke predstavljaju i dobar laksativ. Za ovu svrhu treba razmutiti u 2,5dl vode kašičicu samljevenog sjemena, a piti jednom do tri puta dnevno.
(6yka.com)

You Might Also Like

0 komentari