Zaboravite na pastu za zube: Ovim ćete ubiti bakterije odgovorne za propadanje zubi!

21:43



Kokosovo ulje modificirano s enzimima u proizvodima za higijenu zuba bilo bi atraktivna alternativa kemijskim aditivima, posebno zato jer djeluje u relativno niskim koncentracijama. Zaboravite na pastu za zube s okusom metvice i pokušajte s kokosovim uljem.
Kokos je vrlo moćna biljka jer može ubiti bakterije odgovorne za propadanje zuba. Irski znanstvenici su testirali učinak kokosovog ulja na Streptococcus mutans – bakteriju koja se lijepi na zube i proizvodi kiselinu koja uzrokuje propadanje zuba. Kad je ulje pomiješano s probavnim enzimima, postalo je snažno sredstvo za ubijanje spomenute bakterije.
Proizvođači bi mogli upotrebljavati kokos u pastama za zube i u vodicama za ispiranje usta, čime bi zubi bili znatno zaštićeniji nego dosad, smatraju znanstvenici. Voditelj istraživanja dr. Damien Brady, s Athlone Institute of Technology u Irskoj, kaže: ‘Zubni karijes je zdravstveni problem na koji se ne obraća dovoljno pažnje.
Utječe na 60 do 90 posto djece te većinu odraslih u razvijenim zemljama. Kokosovo ulje modificirano s enzimima u proizvodima za higijenu zuba bilo bi atraktivna alternativa kemijskim aditivima, posebno zato jer djeluje u relativno niskim koncentracijama.’
Eksperiment dr. Bradyja potaknuo je istraživanje koje je pokazalo da zbog djelomično probavljenog mlijeka bakterija S. mutans ne prijanja tako za zubnu caklinu. ‘
Naši podaci ukazuju da proizvodi ljudske probave imaju antimikrobna svojstva’, rekao je. Kokosovo ulje ubija i gljivicu Candidu albicans, koja uzrokuje iscjedak, bolni spolni odnos te peckanje ili žarenje za vrijeme mokrenja, piše portal namirnice.ba.

You Might Also Like

0 komentari