TRUFFLES KOCKE ( Recept )

21:31



Ovu savršenu čokoladnu poslasticu teško ćete odbiti kada vam se ponudi. Zato vam predstavljamo njem recept.
Potrebno vam je :
Za koru:
-5 kom jaja,
-100 gr. šećera,
-1 zlicica prašak za pecivo,
-100 gr. brašna,
-1 žlica gustina,
-1 žlica gorkog kakaa.
Za kremu:
-300 gr. čokolade
-400 ml. vrhnje za šlag
-100 gr. bijele čokolade
-200 gr. mljecne čokolade sa ukusom jagode
-150 gr. putera.
Priprema:
Najprije odvojite bjelance od zumancate.Bjelance stavite u posudu za mucenje.Dodajte prstohvat soli, pa miksajte dok zapjeni.
Kada zapjeni, dodajte secer i izmutite dok postane cvrst snjeg. Postavite mikser na najmanje, pa dodajte zumanca jedno po jedno, stalno miksajuci.
Kada se sve poveze, iskljucite mikser.
Pomijesajte brasno, gustin, pecivo i kakao, te prosijte i dodajte u jaja.Izmijesajte rucno varljacom, dok se sve lijepo poveze i sjedini.
Izlijte smesu u pleh oblozen pek papirom promjera 30X35 ,te stavite peci u predhodno zagrijanoj pecnici i pecite na 200 stepeni nekih 15-ak minuta.
Najbolje provjeriti cackalicom. Pecenu koru ohladite, te potom presjecite na dva jednaka dijela po duzini.
U serpicu izlomite mljecne cokolade i cokoladu za kuhanje (bijelu ostavite sa strane).
Dodajte vrhnje za slag i puter,te pocnite otapati na niskoj vatri, dok se sve lijepo otopi i sjedini, stalno mijesajuci (pazite nesmije da zakipi).
Kada se sve lijepo otopilo, maknite sa strane, pa kada se prohladi, stavite u hladnjak na 30 minuta da se krema stisne.
Na tacnu stavite prvu koru. Stavite obruc oko kolaca, a i nemora, jer je krema izdasna. Dodajte pola kreme,zagladite povrsinu, te naribajte pola bijele cokolade.
Stavite drugu koru, te ostatak kreme. Ponovite isto ,zagladite i naribajte ostatak bijele cokolade.
Kolac stavite u hladnjak najmanje 3 sata da se dobro stegne, potom vrelim nozom sijecite kocke.Prijatno !!!!
Izvor: coolinarika.com

You Might Also Like

0 komentari