PRIRODNO LIJEČENJE GIHTA ILI KOSTOBOLJE

01:32



Ova bolest prouzrokuje upalu kostiju i napada pojedine zglobove koji oteknu. Da se užasni bolovi ublaže, treba, kao i kod reume, bolna mjesta vunom ili kakvom rutavom krpom trljati, a pri tome hladnom vodom ili vinskim octom pomiješanim s vodom polijevati. Nakon toga na bolna mjesta stavljati vrećice napunjene trinom i prelivene kipućim vinskim octom, pa previti suhim i dobro toplim oblozima da ne može zrak dopirati.
Još prije nego se stave vrećice s vrućim trinama treba na bolna mjesta priviti čistu lanenu krpu, dobro namazanu zdravim medom. Obloge, čim se ohlade, treba promijeniti. Na želudac i trbuh neka se stavljaju dobro vrući oblozi od trina te suhim i toplim previju. Svaku večer neka se uzme vruća banja do koljena od 25-30 minuta s odvarom od korijena paprati. Nakon vruće banje 1 minutu hladnu banju uzeti samo do gležnjeva s pokretima kao da se gazi po vodi.
Na stolicu treba paziti da bude redovita, a eventualno i klizmu bolesniku davati. Tjedno 2-3 puta umotati čitavo tijelo u vruću plahtu umočenu u odvar slame od zobi, pri tome neka se pije vrući čaj od 10 grama bazgina cvijeta i 10 grama izgnječenih boba smrekovih s 1 žlicom meda i četvrt litre zdravog vina.
Kada se bolesnik oznoji, pusti ga se dva do dva i pol sata u miru, nakon toga ga treba brzo oprati i presvući. Dnevno mu treba dati 3-4 žlice maslinova ulja. Svako pola sata limunadu s mnogo limuna i sirupom od jagoda. Uz to neka dnevno popije od jedne do jedne i pol litre vode u kojoj su kuhana tri do četiri celera i tri do četiri šalice uvijek samo po gutljaj čaja od žutilovke, jagorčike, pelina i izgnječenih boba smrekovih, po 5 dag svake vrste na pola litre vina i dvije žlice meda, 10 do 15 minuta kuhati. Jesti treba kuhanu pšenicu, ječam, prekrupu od zobi, celer, repu, kiseli kupus prijesan, kiselo mlijeko, mladi sir i zelen.
Trganje u kostima liječi se ovako:
Istući borovice, bobe od smreke, pridodaj malo prave rakije  i još malo tuci da postane kao kašica. Bolesna mjesta najprije rakijom malo istari, a onda tom kašicom od smrekovih boba previti, pa još nečim vunenim omotati i ostati u toplom.
Natopi se zečja kožica  gdje su dlake, petrolejem i previje. Ili se natopi zečja kožica alkoholom, pospe tamjanom, previje i drži na mjestu sve dok ne otpadne.
Uzme se čista lanena krpa i dobro natopi prepečenom grozdovačom ili čistim 60% alkoholom. Zatim treba ovu natopljenu krpu dobro posuti korijenom od iđirota u prah istucanim i s malo tucanog papra previti na bolna mjesta i još rakijom dobro pokvasiti. Zatim čistim suhim ručnikom ili krpom previti, a preko toga vunenom maramom dobro umotati da ni s jedne strane zrak ne može doprijeti.
Kostobolju liječi i samobojka, zvana i dobričica
Od ove trave uzme se 3 dag svježeg lišća i cvijeta i prelije se s pola litre kipućeg pravog vinskog octa i pola litre vode, pa dobro poklopljeno poistiha kuha jedan sat. Ovim vrućim odvarom treba mjesta bolna obložiti i dobro toplim previti. Svakih pola do tri četvrt sata oblog promijeniti. Svakog dana, bez prestanka, piti dvije-tri šalice čaja od brezovog lišća, uvijek po gutljaj, čaj piti 4 do 6 tjedana.
Kostobolju liječe i oblozi s kamilicom
Na 5 dag kamilice, koja se stavi u lanenu vrećicu, prelije se pola litre kipućeg vin­kog octa i pola litre vode. Ove vrećice, dobro vruće, stavljaju se na bolna mjesta, pa se suhim i toplim previju. Svako pola do tri četvrt sata oblog promijeniti.
Uz te obloge pije se čaj od matičnjaka ili macine trave pitome koja po vrtovima raste. Na 10 g macine trave ulije se pola litre kipućeg bijelog vina, pridoda dvije žlice meda i kuha dobro poklopljeno pet minuta. Od ovog čaja dvije-tri šalice popiti, uvijek po gutljaj. Taj čaj krijepi živce, grije želudac, čisti krv i osvježava čitav organizam, a u narodu ga zovu lijek za sve bolesti jer utječe povoljno na čitav organizam. Taj čaj treba bez prestanka piti 4 do 6 tjedana.
Kod svih vrsta kostobolje osobito se preporučuje masiranje Algom. Nakon toga bolno mjesto umotati vunenom krpom.
Izvor: porodica-zdravlje.blogspot.com

You Might Also Like

0 komentari